Bebeluşul la 1 lună

Siguranta bebelusului la 11 luni Siguranta bebelusului la 11 luni
15 May 2012

Află totul despre bebeluşul tău în prima lună de viaţă

Fiindcă până de curând a stat ghemuit în uterul tău, e posibil ca în prima lună pielea bebeluşului să arate mai încreţită, iar picioarele să pară mai depărtate. Genunchii sunt îndoiţi, gambele arcuite, amintind de poziţia din uter.

Nu te îngrijora! După prima luna, bebeluşul tău se va destinde, încetul cu încetul, până ce va împlini 6 luni. Între timp, pe măsură ce se adaptează vieţii din afara pântecelui tău cald, se va bucura să fie înfăşat într-o păturică uşoară.

Află mai multe lucruri fascinante despre dezvoltarea bebeluşului tău la 1 lună.

Nutritia bebelsului la 1 luna

Alăptarea bebeluşului în prima lună

Cum să începem alăptarea

Momentul ideal de a începe alăptarea este atunci când în sala de naştere vei ţine nou născutul în braţe pentru prima dată.
La început, corpul tău va produce cantităţi mici dintr-un lapte special numit colostru, care îţi va proteja bebeluşul de infecţii. Pe măsură ce va creşte, laptele tău se va modifica şi va spori cantitativ.

Atunci când începi alăptarea, reţine că nu trebuie să fie nimic dureros. Fii atentă cum îţi simţi sânii în momentul în care bebeluşul începe să sugă.

Roteşte corpul bebeluşului către tine, piept la piept, astfel încât acesta să nu îşi răsucească gâtul pentru a ajunge la sân. Atinge-i buza superioară cu sfârcul (mamelonul) şi, atunci când va deschide larg gura, aşează-l uşor la piept, ţinând sânul pentru a avea suport, fără a strânge cu degetele. Gura bebeluşului ar trebui să acopere nu doar sfârcul, dar şi cât mai mult din areolă (partea mai pigmentată din jurul sfârcului), fără a-i astupa nasul.

Ideal este să alăptezi bebeluşul la 1 lună de 8 până la 12 ori într-un interval de 24 de ore.

Ce ar trebui să mănânci

Nutriţia ta înseamnă de fapt nutriţia bebeluşului, câtă vreme alăptezi. Asigură-te că ai o dietă normală şi sănătoasă pe perioada alăptării. Deşi poţi avea lapte pentru bebeluşul tău chiar dacă dieta ta nu este una obişnuită, o dietă echilibrată îţi asigură cantitatea şi mai ales calitatea optimă a laptelui tău. Ghidează-te mai mult după poftă decât după numărul de calorii; de asemenea, bea multe lichide pe timpul zilei, pentru a fi hidratată corect.

Imbăierea bebeluşului la 1 lună Siguranta bebelusului la 1 luna

Nu lăsa bebeluşul de 1 lună nesupravegheat în baie niciodată, nici măcar o secundă. Dacă sună soneria sau telefonul şi crezi că trebuie neapărat să răspunzi, scoate-l într-un prosop şi ia-l cu tine.

Nu pune niciodată bebeluşul în cadă atunci când apa încă mai curge (temperatura se poate modifica sau volumul de apă poate deveni prea mare).

Cel mai bine este să potriveşti apa la 37-38 de grade Celsius pentru mai multă siguranţă.

Bebeluşul la 1 lună poate suferi arsuri de gradul trei în mai puţin de un minut dacă apa are 60 0C.

Iată cum să îţi protejezi bebeluşul tău de 1 lună de alte pericole neprevăzute:

Mută obiecte cum ar fi ramele fotografiilor sau bibelouri departe de masa de schimbat scutecele şi de leagăn, astfel încât bebeluşul să nu le poată dărâma. Mută obiectele grele, sau care se pot sparge, cât mai departe de el.

Aşează mobila bebeluşului bebeluşul tău de 1 lună departe de pericole. Aşează leagănul şi masa de schimbat departe de ferestre, sforile de la geamuri şi alte obiecte care atârnă, pentru a evita ca bebeluşul să se încurce, să se sufoce sau să cadă de pe fereastră.

Asigură-te că mobila înaltă sau instabilă este ancorată în perete, mai ales dacă locuieşti într-o zonă cu risc seismic ridicat.

Învaţă să previi căderea. Când ţii bebeluşul în braţe, o simplă dezechilibrare sau cădere a ta poate fi dezastruoasă. Pentru a ajuta la prevenirea căderilor, foloseşte multe lumini de veghe, pune sisteme noi de prindere sub covor, menţine ordinea pe podea şi repară sau montează sisteme antiderapante pe scări.

Protejează-ţi casa împotriva incendiilor. Montează detectoare de fum în fiecare dormitor, în holurile adiacente şi pe fiecare etaj al casei tale. Dacă detectoarele de fum sunt mai vechi de 10 ani, înlocuieşte-le. Ar trebui să ai cel puţin un extinctor în casă şi un detector de monoxid de carbon în apropierea dormitoarelor.

Articol relizat cu sprijinul Dr. OROS Mihaela, medic primar pediatru

Citeşte şi despre alimentaţia pe durata alăptării

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 luni :