“Să protejăm împreună copilăria”, o campanie a Societăţii Române de Pediatrie pentru părinţi mai informaţi şi copii mai sănătoşi

19 June 2012
  • În cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie lansează primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de vaccinare.
  • Platforma online www.protejamcopilaria.ro stă la dispoziţia părinţilor cu informaţii noi şi relevante despre Nutriţie/Alimentaţie sănătoasă, Siguranţa copilului şi Imunizare.


Bucureşti, 18 iunie 2012 – În luna copiilor, Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, lansează campania naţională de informare şi educare « Să protejăm împreună copilăria ». Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: ţara noastră are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în 5 ani , numărul cazurilor de îmbolnăvire cauzate de bolile infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani, iar părinţii consideră în continuare că au puţine surse de informare corecte despre protecţia copiilor.

Sub sloganul „Ştiu că mă iubeşti. Află cum poţi să mă îngrijeşti şi mai bine”, campania va aborda de-a lungul unui an de zile, aspecte esenţiale legate de protecţia bebeluşului în special în primul an de viaţă, considerată a fi perioada critică pentru dezvoltarea copilului. Astfel, acţiunile de informare a părinţilor se vor concentra pe Nutriţie/Alimentaţie sănătoasă, Siguranţa copilului şi Imunizare, acestea fiind considerate piloni esenţiali în îngrijirea şi protecţia copilului.

Campania îşi propune să aducă împreună cele mai importante categorii care pot acţiona pentru o mai bună protejare a copiiilor în România: părinţi, medici de familie şi pediatri, asistente medicale şi chiar moaşe, într-o iniţiativă care se înscrie în efortul de îmbunătăţire a stării generale de sănătate a populaţiei, ce face parte din obiectivele Societăţii Române de Pediatrie.

„Sănătatea copilului este un indicator cheie pentru sănătatea unei societăţi, iar în prezent, acest subiect în România se află din nou pe agenda publică din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă etc, în comparaţie cu alte ţări. Societatea Română de Pediatrie a iniţiat această campanie pentru a oferi copiilor din România şansa de a avea cel mai bun start în viaţă prin educarea părinţilor şi sprijinirea medicilor în activitatea zilnică, cu informaţii referitoare la subiectele cele mai importante pentru îngrijirea copilului”, declară Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Romane de Pediatrie.

Datele despre mortalitatea infantilă şi cauzele acesteia în România arată că majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%).

Îmbunătăţirea alimentaţiei, prevenirea şi tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea, creşterea accesului la informaţie sunt factori care pot duce la scăderea ratei mortalităţii infantile iar campania iniţiată de Societatea Română de Pediatrie vizează sprijinirea părinţilor în aceste direcţii, atât cu informaţii, cât şi în mod aplicat.

Ghid practic de profilaxie

Societatea Română de Pediatrie dă startul campaniei făcând public primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de vaccinare, care va sta la dispoziţia medicilor, fiind un suport real, cu argumente, în dorinţa acestora de a educa şi informa în mod cât mai corect părinţii cu privire la acest aspect esenţial al îngrijirii copilului.

Datele statistice disponibile indică în 2010 şi 2011 o creştere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri cu boli infecţioase ale copilăriei, faţă de anii precedenţi:
• România este una dintre ţările cu incidenţă ridicată la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa sau hepatita B – locul 6 în Europa.
• În 2011 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de îmbolnăvire de rujeolă raportate (4239 cazuri)5, comparativ cu aceeaşi perioadă în 2010 (193 cazuri) , în 79.6% fiind vorba despre nevaccinaţi5.
• În cazul varicelei, în anul 2011, au fost raportate la nivel naţional 52.342 cazuri de varicelă5, faţă de 36.245 în 2010.
• Şi numărul de îmbolnăviri cu rubeolă a crescut în 2011, de la 350 în 2010 la 3494 în 20115.
• Tot în România, în 2011, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută spitalizate5. Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, în special la copiii mici: se estimează că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani.
• În România, doar 3% dintre copii sunt vaccinaţi antipneumococic, mai puţin de 3% sunt complet protejaţi împotriva varicelei şi numai 2% sunt vaccinaţi anti-rotavirus. 6

În acelaşi timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul copiilor care mor anual la nivel mondial a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atât al îmbunătăţirii accesului la imunizare, al soluţiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cât şi al folosirii apei potabile şi a normelor elementare de igienă. De asemenea, imunizarea previne anual un număr estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume – decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau rujeolă (pojarul).

„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie să îi ajute pe medici în efortul lor de zi cu zi de a le oferi părinţilor cele mai bune soluţii de profilaxie şi îngrijire pentru copii. Cu toţii suntem preocupaţi de creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri cauzate de bolile infecţioase în ultimii ani, precum şi de rata de mortalitate infantilă încă foarte ridicată în România. Protecţia copiilor este în mare măsură şi responsabilitatea şi efortul de echipă al părinţilor, medicului pediatru şi medicului de familie, al asistentelor medicale şi moaşelor, care trebuie să împărtăşească aceeaşi viziune asupra a ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialiştilor implicaţi în creşterea copilului, astfel încât părinţii să beneficieze de sprijin medical optim”, declară doamna Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Universitatea de Medicina şi Farmacie “Gr.T.Popa”- Iaşi, membru al comitetului de lucru al Recomandărilor de Vaccinare în Pediatrie.

Platforma online pentru părinţi

De asemenea, în cadrul acestui proiect, părinţii vor putea avea acces permanent la informaţii legate de nutriţie, siguranţă şi imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro . Website-ul îşi propune să fie un instrument util şi un partener de încredere pentru părinţi încă din perioada sarcinii, cu informaţii şi mai ales cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Este pentru prima oară când viitoarele şi actualele mămici pot găsi informaţii provenite de la medici specialişti pe o platformă online adresată publicului larg. Pentru a veni şi mai mult în sprijinul părinţilor, website-ul conţine şi rubrica ”Întreabă”, în cadrul căreia răspunsurile vor fi date numai de specialişti.

Campania va continua cu acţiuni specifice legate de cei trei piloni mari care definesc protecţia copilului şi care se vor adresa părinţilor, dar şi celorlalte părţi implicate în actul de îngrijire a bebeluşului.

Program de training pentru asistente şi moaşe

Societatea Română de Pediatrie va lansa, în toamna acestui an, un program de training pentru asistente medicale şi moaşe, pentru ca acestea să poată fi un sprijin pentru proaspeţii părinţi în primele zile, nu numai în cadrul unităţii medicale dar şi la domiciliu. Trainingul va conţine informaţii de ultimă oră, în linie cu cele mai bune practici la nivel internaţional, din zonele identificate ca fiind de maximă importanţă pentru părinţi. Scopul acestui program este să îi ajute pe aceştia, prin intermediul personalului calificat, să depăşească cu uşurinţă perioada de incertitudini, imediat după ce copilul este adus acasă de la maternitate şi să le ofere bebeluşilor lor cea mai bună îngrijire.

Comitetul de lucru pentru Recomandările de vaccinare în pediatrie a fost format din:

Doina Azoicăi, Prof.univ.dr., Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa”- Iaşi; Doina Anca Pleşca, Prof. univ. dr., Decan Facultatea de Medicină ,,Carol Davila” Bucureşti ; Daniela Piţigoi, Şef Lucrări Dr. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti; Dumitru Orăşeanu, Prof.univ.dr., Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Clinică Pediatrie III, Spitalul Clinic de Copii ,,Grigore Alexandrescu; Evelina Moraru, Prof. univ. dr. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa”- Iaşi; Ioana Anca – Prof. univ. dr. Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti, Clinică Pediatrie I, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ,,Alfred Rusescu”; Monica Luminos, Conf. Univ. Dr., Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Marin Burlea – Coordonator proiect, Prof. Univ. Dr. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa”- Iaşi.

Despre Societatea Română de Pediatrie

Societatea Română de Pediatrie a fost iniţial înfiinţată în 1926, având ca publicaţie Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când şi-a dobândit personalitatea juridică, a funcţionat în cadrul Asociaţiei Medicale Române. Scopul Societăţii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiştii din domeniul pediatriei şi pentru alţi specialişti ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional şi ştiinţific al şcolii româneşti de pediatrie şi îmbunătăţirii continue a asistenţei pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

Despre GSK

GlaxoSmithKline este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i pe aceştia să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Pentru mai multe informaţii despre GlaxoSmithKline, vizitaţi www.gsk.com şi www.gsk.ro.