Travaliul

15 May 2012

Etapele Travaliului

Travaliul diferă de la o femeie la alta, atât ca durată, cât şi ca manifestări. Este important să ştii la ce să te aştepţi, aşa că informează-te din timp şi nu-ţi fie teamă.

Iată deci ce trebuie să afli despre travaliu
Travaliul ca şi proces este împărţit în trei mari etape:

Prima etapă a travaliului

Prima etapă a travaliului se împarte în 2 faze ce debutează cu apariţia contracţiilor care determină schimbări progresive la nivelul cervixului (colului uterin) şi se termină atunci când dilataţia este completă (deschiderea ajunge la 9-10 cm).

Pe parcursul fazei latente (începutul travaliului) cervixul tău se va subţia şi dilata gradual, contracţiile vor începe să devină din ce în ce mai lungi, puternice şi mai dese. În general, contracţiile de început sunt puţin dureroase, se manifestă la intervale de 10-15 minute şi durează în medie 30 de secunde, ajungând spre finalul acestei etape la intervale de 5 minute şi durate de 40 – 60 de secunde.

În perioada fazei active a travaliului, cervixul începe să se dilate mai rapid, iar contracţiile durează mai mult, devenind mai dureroase, mai puternice şi mai dese.

A doua etapă a travaliului

A doua etapă a travaliului începe din momentul în care cervixul tău a ajuns la dilataţia maximă şi se termină odată cu naşterea micuţului. Aceasta este uneori numită şi etapa de “expulzie”.

Poţi să identifici momentul destul de uşor, pentru ca la începutul acestei etape contracţiile vor fi ceva mai uşoare şi la intervale puţin mai mari, oferindu-ţi astfel câteva momente de respiro înainte ca micuţul să ajungă foarte jos în pelvis, moment în care vei simţi o presiune şi o nevoie instinctivă de a împinge afară copilul (e posibil să nu simţi toate aceste senzaţii instinctive în cazul unei anestezii epidurale).

Coborârea copilului

După dilataţia completă copilul trebuie să coboare astfel încât prezentaţia să ajungă la nivelul muşchilor perineului. În special dacă eşti la primul copil, aceasta va fi graduală, pe genul “doi paşi înainte – unul înapoi”. Cu fiecare contracţie, forţa uterului, combinată cu forţa muşchilor vor ajuta copilul să mai parcurgă o mică distanţă în canalul de naştere. Însă când contracţia se încheie, copilul va da puţin înapoi, deci când împingi, este bine să încerci diferite poziţii şi să vezi care ţi se potriveşte cel mai bine.

Prima întâlnire

Nu după mult timp, perineul, adică zona dintre picioare, va începe să se umfle iar după încă puţin timp, capul copilului tău va deveni vizibil. Acum, nevoia de a împinge este şi mai mare. Este posibil ca medicul să iţi ceară să împingi mai puţin sau deloc pentru a da posibilitate perineului să se întindă, evitând astfel o ruptură dureroasă şi problematică.

Cum iese capul

De obicei prima parte vizibilă este vârful capului, apoi pe rând fruntea, nasul, gura şi într-un final bărbia. După ce a ieşit capul, medicul îl va întoarce pe o parte în timp ce umerii se vor întoarce şi ei în pelvisul tău pentru a le uşura ieşirea. La următoarea contracţie, ţi se va indica să împingi cu toată puterea, micuţului ieşindu-i pe rând un umăr şi apoi celălalt, urmaţi de restul corpului.

Afară, în sfârşit

Odată ieşit, micuţul va fi şters, verificat şi încălzit de asistente şi medicul neonatolog înainte să ţi-l dea în braţe pentru prima întâlnire, moment în care vei simţi o gamă largă de trăiri: euforie, mândrie, mirare, bucurie fără măsură şi evident o uriaşă uşurare că totul s-a terminat. Deşi epuizată, acest moment te va umple de energie.

A treia etapă a travaliului

Ultima etapă a travaliului începe imediat după naştere şi se termină dupa tăierea cordonului ombilical şi eliminarea placentei odată cu contractatea uterului şi oprirea sângerării. La câteva minute după ce ai născut, uterul va începe să se contracte din nou, dezlipind astfel placenta de peretele uterin, moment în care ţi se va cere să împingi uşor pentru a o elimina.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Viitoarele mămici au mai fost interesate de :