Naşterea prin cezariană

30 July 2012

Ce se întâmplă în timpul naşterii prin cezariană?

Trebuie să ştii că naşterea prin cezariană durează aproximativ o oră, după care vei fi ţinută sub observaţie în sala de recuperare postoperatorie, unde ţi se vor verifica periodic pulsul, tensiunea arterială şi fermitatea uterului şi ţi se vor administra medicamente care să îţi aline durerea.
Cea mai avantajoasă tăietură la naşterea prin cezariană este cea orizontală, cât mai joasă (atât din motive estetice, cât şi pentru a fi aproape de nivelul uterului) şi cel mai uşor de vindecat pentru că permite reluarea cât mai repede a activităţii mamei şi are risc minim pentru eventraţie (desfacerea cusăturii de la nivelul peretelui abdominal).

Deşi după naşterea prin cezariană nu vei putea “zburda” pe holurile maternităţii, asta nu înseamnă că nu îţi vei putea vedea “minunea” – la 3-4 ore, bebeluşul tău va fi adus şi pus la sân. De aici încolo se va descurca singur, stai fără grijă! Dacă nu intervine nicio problemă, vei sta în spital doar două-trei zile după naşterea prin cezariană , pentru mobilizare şi realimentare treptată. În prima zi după operaţie vei bea numai lichide, iar în a doua zi vei avea voie şi carne slabă la grătar sau fiartă, ouă fierte tare, brânză, puţin câte puţin pentru a preveni balonarea.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Viitoarele mămici au mai fost interesate de :