Naşterea naturală

30 July 2012

În zilele noastre, când anestezia epidurală, operaţiile cezariene şi chiar inducerea travaliului sunt foarte frecvente, vei fi poate surprinsă să afli că, în mod normal, procesul naşterii este susţinut perfect natural. Dilatarea colului uterin este un rezultat mecanic al procesului travaliului, la care se adaugă o incredibilă complexitate hormonală.

Ce se întâmplă în timpul naşterii naturale?

 Mai întâi, oxitocina provoacă contracţiile uterine. Când durerea contracţiilor atinge un anumit nivel, este eliberată endorfina, iar durerea devine mai moderată. Când nivelul de oxitocină şi endorfină este ridicat, sunt eliberate catecolaminele, hormoni care se asigură că vei întâmpina bebeluşul într-o manieră alertă, pentru că implicarea ta activă şi intuitivă este o parte esenţială a naşterii naturale. Măsurile de confort învăţate la cursurile pentru gravide îţi pot fi utile în lupta cu contracţiile: respiraţia, mişcarea şi poziţia, masajul, relaxarea, aromaterapia, compresele calde şi reci.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Viitoarele mămici au mai fost interesate de :