Depresia Postnatală

13 August 2012

Depresia peri-partum

Dacă oboseala acumulată în lunile de sarcină şi în timpul naşterii te împiedică să te simţi pe cât de fericită te-ai fi aşteptat, este semnul unei depresii postnatale. Este vorba despre o stare temporară, fără consecinţe deosebite, ce poartă numele de “baby blues”. De obicei, depresia postnatală are cauze fiziologice şi este pasageră. Nu te impacienta, gândeşte pozitiv şi fi optimistă. Este o etapă naturală în procesul de refacere după naştere. Concentrează-te pe ce ai de făcut pentru bebeluş şi nu te lăsa copleşită de griji, în câteva zile depresia postnatală se va risipi.

Depresia post-partum

Această formă de depresie postnatală este mult mai serioasă şi atinge până la 15% dintre femeile care aduc pe lume un copil. Nimeni nu poate spune cu certitudine care este cauza principală a depresiei post-partum, dar se pot identifica modificări specifice deopotrivă fizice şi psihice, apărute după naştere, care pot conduce la o stare depresivă. De exemplu, nivelul hormonal al estrogenului şi progesteronului scade dramatic în orele imediat după naştere. Efortul fizic din timpul sarcinii, starea de stres, senzaţia de neadaptare la noua situaţie, lipsa unui sprijin consistent din partea partenerului, pot contribui la rândul lor. De cele mai multe ori durează mai mult şi simptomele sunt mai accentuate fiind considerate de unii autori stadii diferite ale aceleiaşi afecţiuni.


Simptomele depresiei postnatale

În ciuda faptului că în multe cazuri sunt descoperite târziu, depresia peri-partum cât şi cea post-partum au semne uşor de recunoscut: tendinţa de a plânge din orice, starea de tristeţe profundă, iritabilitate crescută, dificultăţi de concentrare şi probleme de memorie, pierderea noţiunii timpului, sentimentul că nu poţi face faţă situaţiei, insomnie, frica permanentă pentru sănătatea ta şi a micuţului sau, în extrema cealaltă, indiferenţa faţă de copil, agitaţie permanentă şi pierderea interesului pentru viaţa sexuală.


Medicamente sau psihoterapie contra depresiei postnatale?

Este foarte important să ştii că depresia postnatală poate fi tratată şi depăşită cu succes. Tipul de tratament depinde de gravitatea depresiei postnatale şi va fi ales de medicul psihiatru. Nu-ţi fie frică să apelezi la psihiatru deoarece eşti doar afectată de eforturile prin care ai trecut şi este o problemă la care există soluţii. Numai psihiatrul poate stabili însă dacă psihoterapia este suficientă sau este nevoie şi de medicamente antidepresive. Mai ales dacă eşti în perioada de alăptare, este important să nu iei niciun medicament “după ureche”, pentru că substanţele din compoziţia antidepresivelor trec în lapte şi pot afecta serios bebeluşul.

În procesul de recuperare după naştere, toţi cei dragi ţie joacă un rol decisiv. Odihneşte-te oricând ai ocazia şi lasă restul pe mai târziu sau în grija celor dragi. De asemenea, nu petrece prea mult timp singură. Plimbă-te prin parc  sau întâlneşte-te şi cu alte mămici care au depăşit depresia postnatală.

Articol relizat cu sprijinulDr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă cu bebeluşul tău în primele luni de viata :