Tu ştii cât de importantă e imunizarea prin vaccinare împotriva varicelei?

4 September 2012

Odată cu începerea anului şcolar, principala grijă a mămicilor este de a-şi şti copilul în siguranţă la grădiniţă sau la şcoală. Nu de multe ori, viaţa în colectivitate reprezintă un câmp de bătălie atât pentru mame, cât şi pentru cei mici, mai ales când vine vorba de sănătate.

Înainte de introducerea copiilor în colectivitate, este importantă imunizarea lor prin programul de vaccinare obligatoriu construit în jurul bolilor cu cel mai mare grad de risc. Însă aceste vaccinuri nu acoperă toate bolile infecţioase cu care micuţul tău riscă să se întâlnească.

O luptă pentru care trebuie să fii pregătită este cea cu varicela, una dintre bolile copilăriei, care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema naţională de vaccinare.

Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii. Aceste semne pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului tău. De asemenea, varicela poate produce complicaţii precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.

Un studiu naţional realizat de Societatea Română de Pediatrie în iulie 2012 arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât şi cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Un fapt alarmant este acela că numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% faţă de 2010. De asemenea, conform studiului, majoritatea copiilor afectaţi de varicelă au în jur de 3 ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicaţii.

Pe lângă vaccinurile din programul naţional de imunizare, părinţii pot achiziţiona vaccinuri cu care îşi pot proteja copiii de boli precum varicela (de la 9 luni), infecţia cu rotavirus (între 6 săptămâni şi 6 luni), boli pneumococice invazive şi otită medie pneumococică (2 luni – 5 ani) şi hepatita A (1- 15 ani).

 „Faptul că un vaccin, aşa cum este cel împotriva varicelei, este opţional, nu înseamnă că acesta este mai puţin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinţii nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să îşi protejeze copiii şi mai bine. Vaccinarea este o investiţie în sănătate,” declară Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Ţări precum Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia şi Australia au introdus deja vaccinul varicelic în programele naţionale de imunizare.

Înainte de a-ţi duce copilul la şcoală, consultă-te cu medicul pediatru în privinţa vaccinării împotriva varicelei.