Somnul – un factor important al copilariei

3 July 2013

“Bebelusul meu plange in somn si se trezeste de multe ori pe noapte”, “Nu stiu ce sa mai fac sa doarma mai bine”, “Este o problema daca nu doarme?”, “Am auzit ca o sa-i treaca atunci cand mai creste” , “Sforaie toata noaptea, dar si tatal lui sforaie, nu cred ca este o problema.”
De multe ori, simtim ca aceste tulburari de somn ne exaspereaza, insa nu suntem siguri daca trebuie sa vorbim despre aceste lucruri.

Atunci cand copiii nu dorm bine, acestia pot avea o problema de somn. Este importanta atat „cantitatea” – adica numarul de ore de somn, cat si „calitatea” somnului. Somnul este deosebit de important in dezvoltarea  fizica si mentala a copiilor, cu atat mai mult cu cat fata de adulti, ei sunt in permanenta crestere si dezvoltare.

Somnul nu este doar o perioada in care nu se intampla nimic. Tehnologia ultimelor decenii a facut posibila cercetarea asupra acestei stari despre care, in viata de zi cu zi, nu ne amintim prea multe.

La copii, in timpul somnului:

 • se secreta hormoni de crestere, prolactina, testosteron, cu rol in reglarea proceselor biologice ale organismului
 • creste productia de proteine fara de care nu e posibila cresterea si dezvoltarea armonioasa
 • are loc reglarea temperaturii
 • se dezvolta imunitatea – problemele de somn pot avea drept consecinta o frecventa mai mare a infectiilor

Somnul are de asemenea un rol important in reglarea memoriei, a starilor emotionale si a comportamentelor sociale.

Atunci cand incearca sa isi readoarma copiii, parintii afirma adesea ca “au incercat tot ce se putea”. In mod instinctiv si natural noi toti, ca parinti, vrem sa linistim copiii si de aceea ii ridicam din pat cand acestia plang, le oferim mancare, ii leganam, le spunem povesti inainte de a-i repune in pat. Sau in alte situatii, le permitem copiilor sa adoarma in fata televizorului.

Ramanem insa surprinsi atunci cand constatam ca tot acest efort depus pentru a ameliora comportamentul copiilor este de fapt un element de perpetuare a problemei.

Toate aceste eforturi creeaza un context favorabil pentru ca cei mici sa accepte sa adoarma doar in prezenta parintilor.

Copiii au nevoie de un numar variabil de ore de somn si nu putem face comparatii nici chiar intre frati. Un somn insuficient ii poate face pe copii iritabili si morocanosi.

Calitatea somnului la copii poate fi masurata in functie de fata zambitoare a copiilor, de starea lor de buna dispozitie si de energia pe care o au.

Cum recunoastem ca avem o problema de somn?

Daca spuneti despre copiii sau copilul dumnevoastra:

 • “E atat de imbufnat dimineata”
 • “De ce adoarme in timpul orelor la scoala?”
 • “Uneori am senzatia ca nu mai respira in somn”
 • “Se zvarcoleste in tot patul…”
 • “Copilul meu sforaie ca un tractor…”

sau

 • Petreceti prea mult timp cu adormitul copiilor
 • Copiii se trezesc frecvent in timpul noptii
 • Copiii sforaie foarte tare sau se lupta sa respire in timpul somnului
 • Comportamentul copiilor, dispozitia sau performantele lor scolare se altereaza
 • Copiii care obisnuiau sa se pastreze uscati in timpul noptii incep sa ude patul
 • Se pierd de catre parinti ore de somn ca urmare a orelor de culcare si a programului de somn al copiilor

Pe termen lung, problemele de somn au fost asociate cu alte probleme grave de sanatate precum diabetul, obezitatea, depresia, anxietatea.

Sforaitul in timpul noptii poate fi periculos!

Sforaitul inseamna ca respiratia in timpul somnului este modificata. Intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului pot determina scaderea oxigenului in sange, ceea ce va solicita foarte mult inima si creierul si poate duce in final la probleme foarte serioase. Forma cea mai severa a acestor modificari o reprezinta sindromul de apnee in somn de tip obstructiv, cand frecvent aceste modificari de respiratie sunt insotite de lipsa poftei de mancare in timpul zilei, incetinirea cresterii in greutate si in inaltime.

Pentru copii, nu este normal sa sforaie tare in fiecare noapte.

Aceste modificari pot fi observate si masurate cu niste dispozitive de inregistrare care vor fi folosite in timpul somnului. Nicio analiza si nicio investigatie efectuata in timpul zilei nu ne poate arata daca sunt sau nu modificari in timpul noptii.

Exista pulsoximetriapoligrafiapolisomnografia – toate acestea vor fi adaptate individual fiecarui copil in functie de varsta si simptomatologie.

Unele dispozitive de inregistrare in timpul noptii pot fi folosite la domiciliu, iar altele mai sofisticate necesita monitorizarea intr-un laborator de specialitate. Nu este nimic dureros si nu se folosesc metode invazive precum ace, seringi etc.

Aceste dispozitive inregistreaza multipli parametrii in timpul somnului. Se monitorizeaza respiratia copiilor pentru a identifica pauzele in respiratie, sforaitul, iar oxigenarea corpului este apreciata prin montarea unui pulsoximetru pe unul din degetele de la mana.

Interpretarea datelor se va face de catre specialisti cu experienta pediatrica, iar ulterior se va stabili semnificatia clinica a interpretarilor efectuate si necesitatea tratamentului.

Copiii care dorm insuficient sunt mai predispusi la probleme comportamentale, dispozitie generala proasta si este mai probabil sa intampine dificultati in a-si atinge potentialul real. A avea copii care nu au un somn odihnitor sau suficient poate provoca mult stres familiei. Din fericire, o mare parte dintre problemele uzuale de somn ale copiilor se pot rezolva dupa ce sunt identificate.

Dr. Mihaela Oros
Medic primar pediatru
Doctorand somnologie pediatrica
Presedinte Asociatia pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti
www.somn-copii.ro