Societatea Romana de Pediatrie lanseaza in premiera un program de vizite specializate gratuite la domiciliu, pentru proaspetii parinti

7 December 2012

Bucuresti, 4 decembrie –  Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) lanseaza incepand cu luna decembrie un program pilot de vizite la domiciliu pentru proaspetele mamici, derulat prin intermediul unui corp specializat de asistente de neonatologie. Programul pilot va dura trei luni, perioada in care isi propune sa vina in sprijinul unui numar de aproximativ 500 de mamici.  Initiativa face parte din campania de educare a parintilor «Sa protejam impreuna copilaria», desfasurata de Societatea Romana de Pediatrie, in parteneriat cu compania GlaxoSmithKline (GSK) Romania.

Obiectivul SRPED este ca, prin acest proiect, sa sprijine tinerele mamici intr-unul din cele mai delicate momente de dupa nastere – acomodarea lor alaturi de sugar in noul camin si sa le ajute sa ofere nou-nascutului conditiile optime de dezvoltare.

In cadrul programului, tinerele mame din Bucuresti vor beneficia gratuit de asistenta specializata la domiciliu, chiar in primele saptamani de la nastere. Pentru inceput, in etapa pilot, vor putea face parte din proiect mamele care nasc in sase spitale din Bucuresti: Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (Ilfov), Spitalul Clinic de Obsetrica Ginecologie Dr. Panait Sirbu si Spitalul Clinic Filantropia.

Un grup de asistente din sectiile de neonatologie ale acestor spitale a fost instruit special de catre Societatea Romana de Pediatrie, pentru a oferi mamicilor sfaturi practice si informatii specializate despre cei trei piloni esentiali pentru ingrijirea sugarului: siguranta, imunizare prin vaccinare si alimentatie corecta. Siguranta copilului este un subiect care le preocupa foarte mult pe noile mamici: conform unui studiu al Societatii Romane de Pediatrie realizat in cadrul campaniei  “Sa protejam impreuna copilaria”[1], 41% dintre mamicile intervievate au spus ca siguranta reprezinta cel mai important aspect legat de protectia copilului, in timp ce alimentatia este considerata cea mai importanta de 34% dintre mamici, iar imunizarea de 25%.

De aceea, in timpul vizitei, asistentele vor vorbi cu mamicile despre conditiile necesare ingrijirii optime a nou-nascutului acasa,  despre importanta alaptarii si elemente de care mamica trebuie sa tina cont in acest proces, precum si despre bolile copilariei si cele mai eficace metode de preventie. De asemenea, asistentele vor oferi sfaturi practice pentru ingrijirea bebelusului, pornind de la nevoile identificate in fiecare camin in parte.

«Ne dorim ca acest program sa contribuie la cresterea nivelului general de sanatate a copiilor din Romania. Asistenta din sectia de neonatologie reprezinta pentru mamica prima sursa de informatie despre ingrijirea copilului, imediat dupa nastere. Programul isi doreste sa prelungeasca aceasta legatura de incredere care se formeaza in spital, si dupa ce mamica ajunge cu sugarul acasa. Cu ajutor specializat si competent oferit la inceput de drum, proaspetele mamici vor putea face fata mai bine noilor provocari si griji venite odata cu noul-nascut.», declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Dupa evaluarea programului desfasurat in Bucuresti, Societatea Romana de Pediatrie isi propune sa extinda initiativa la nivel national, astfel incat tot mai multe femei sa poata beneficia de informatii corecte si sfaturi specializate pentru ingrijirea copiilor lor.

 

Despre campania “Sa protejam impreuna copilaria”

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani[2]. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.[3]

 

Despre Societatea Romana de Pediatrie

Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

 


[1] Studiul Cult Market Research, la cererea Societatii Romane de Pediatrie, a fost realizat in iulie 2012 pe un esantion de 400 de mame, un numar reprezentativ pentru populatia de mame din mediul urban. In cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucuresti si 5 orase mari – Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Brasov si Iasi, avand unul sau mai multi copii intre 0 si 5 ani.

[2] WHO Report 2011, pag 24

[3] Eurostat, ultima actualizare 25.04.2012