Societatea Română de Pediatrie desfășoară ateliere de informare pentru părinți în grădinițele publice și private din București

10 April 2013
  • În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) anunță lansarea unui proiect în grădinițele din București, prin care medici specialiști susțin ateliere de informare pentru părinți cu privire la aspecte esențiale în îngrijirea corectă a copiilor;
  • În această etapă, atelierele “Să protejăm împreună copilăria” vor avea loc în 14 grădinițe publice și private din capitală și vor veni în sprijinul a circa 420 de părinți;
  • Atelierele în grădinițe sunt susținute de medici specialiști în pediatrie și în nutriție și au ca scop facilitarea accesului la informații avizate și complete cu privire la o mai bună îngrijire a copiilor.

București, 10 aprilie 2013 – În perioada martie–mai, în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie desfășoară ateliere de informare pentru părinți în 14 grădinițe publice și private din București. Acestea sunt susținute de către medici specialiști în pediatrie și nutriție și abordează teme esențiale în îngrijirea corectă a celor mici – nutriția potrivită diferitelor grupe de vârstă și prevenirea bolilor infecțioase ale copilăriei, mai ales în contextul creșterii incidenței bolilor contagioase la copii, în special în comunitate.

Acest proiect de educare vizează atât părinții, cât și personalul grădinițelor și are ca scop acoperirea nevoilor de informare și facilitarea accesului la recomandările specialiștilor. În urma participării la atelier, grădinițele implicate în proiect vor primi diplome de excelență acordate de Societatea Română de Pediatrie, care subliniază grija acestor centre pentru o îngrijire corectă a copilului. 

În cadrul atelierelor, de la dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie cu profil pediatrie, părinții pot afla mai multe despre bolile apărute odată cu intrarea în colectivitate, despre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora, precum și sfaturi utile pentru depistarea lor.

Dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție, le vorbește părinților despre principiile de bază pentru o alimentație sănătoasă și corectă, atât la grădiniță, cât și acasă, discută despre stiluri de alimentație moderne, menținerea unei greutăți în limitele normale la cei mici, soluții de educare a copiilor și de păstrare a unui echilibru alimentar pentru fiecare copil.

Ambii medici oferă sfaturi personalizate și răspunsuri la întrebările părinților prezenți.

“Consider că baza unui sistem de sănătate performant este reprezentată de un proces educațional permanent, care să mențină în contact specialiștii în sănătate cu beneficiarii direcți ai sistemului de sănătate – populația, începând cu cele mai fragede vârste. Cel mai eficient mod de a menține sănătatea rămâne profilaxia – prevenția bolilor. Cum poți face o profilaxie eficientă? Educând pacientul, ajutându-l să primească informații medicale corecte, adaptate vârstei sale, nevoilor, sferei de interes și viitorului său. Achiziția de cunoștinte și schimbarea de atitudini și mentalități îl vor determina să se transforme din pacient într-un partener real al cadrelor medicale în lupta pentru menținerea propriei sale sănătăți”, consideră dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie.

“Grădinițele și părinții împart rolurile principale din viața copiilor și investesc în ei multă dragoste, energie, răbdare, timp, iar menținerea sănătății este unul dintre scopurile principale. Mai ales că, din ce în ce mai mult, părinții sunt tentați să urmeze curente de creștere a copiilor care acoperă o paletă foarte largă, de la vegetarianism până la răsplătirea copilului cu fast-food la fiecare pas. Este esențial ca părinții să se informeze atent și de la persoane avizate, pentru a crește un copil sănătos, dezvoltat armonios, ferit de boli, cu o atitudine echilibrată față de alimentație“, a declarat dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție.

Prin organizarea atelierelor “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie atrage atenția părinților asupra necesității și importanței de a menține o relație deschisă de comunicare cu medicul pediatru sau medicul de familie, factori care  au un rol decisiv în asigurarea unei bune sănătăți a copiilor.