Sfaturi pentru igiena orală a copiilor

21 March 2013

“Zâmbește România” îi învață pe părinți și copiii cum să aibă un zâmbet sănătos!

Pe 20 martie, marcăm și în România Ziua Mondială a Sănătății Orale și cu această ocazie, specialiștii în igiena orală atrag atenția asupra pașilor esențiali de urmat pentru îmbunătățirea sănătății orale și consecințele ignorării lor.

Și în acest an, campania“Zâmbește România”, dezvoltată de Aquafresh, continuă acțiunile de informare în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populației din România, dar și programele educaționale pe tema igienei orale, adresate cu precădere copiilor, părinților și educatorilor.

De aceea, special pentru părinți, copii, dar și viitoarele mămici, specialiștii în igienă orală au pregătit câteva sfaturi esențiale pentru menținerea unui zâmbet sănătos și frumos.
Indiferent de vârstă, dr. Dorin Rîșnoveanu, medic stomatolog, ne sfătuiește: “igiena orală nu se rezumă doar la un periaj corect al dinților, ci presupune și folosirea aței dentare și a apei de gură, pentru inlăturarea plăcii bacteriene, prevenind astfel apariția problemelor stomatologice.”

Top sfaturi pentru părinți:
Dr. Dorin Rîșnoveanu, medic stomatolog, explică proaspeților părinți cum este bine să îngrijim bebelușul: “chiar și până la apariția primilor dinți temporari, curățarea gingiilor cu o compresă udă este necesară, având în vedere faptul că acestea sunt un loc propice de dezvoltare a bacteriilor”.

În ceea ce privește împiedicarea formării des-întâlnitelor carii de biberon, Dr. Dorin Rîșnoveanu ne sfătuiește: “Părinții trebuie să evite folosirea suzetelor îndulcite cu miere, zahăr sau hrănirea copilului cu biberon cu lichide îndulcite pentru liniștirea lui. De asemenea, părinții ar trebui să învețe copilul să bea din cană cât mai devreme.”

În continuare, vă prezentăm o serie de sfaturi esențiale pentru părinți:

1. Mamele ar trebui să evite pe cât posibil alăptarea în timpul nopții, sau ziua înainte de culcare.

2. Mergi cu copilul la control la medicul stomatolog, imediat ce împlinește un an. Chiar și la vârste mici, copiii pot avea probleme de sănătate orală.

3. Dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel de bine și cu aceeași atenție ca dinții permanenți.

4. Încă de la apariția primului dinte de lapte, învață-ți copilul să se spele pe dinți prin jocuri educative.

5. Începând cu vârsta de 1 an sau imediat ce îi cresc primii dinți unul lângă altul, ajută-l să folosească ață dentară, o dată pe zi.

6. Convinge-ți copilul să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute, cu mișcările corecte, oferindu-i la final o recompensă (nu dulciuri) care să îl motiveze.

7. Supraveghează-ți copilul în timp ce se spală pe dinți și asigură-te că execută corect periajul, până la vârsta de 8 ani.

8. Învață-ți copilul să se spele pe dinți de mic, cu mișcările corecte: în fața, în spatele și deasupra dinților, să atingă gingiile, dar și pe limbă.

9. Nu uita să îți înveți copilul să scuipe pasta de dinți folosită, după periaj. Asigură-te de fiecare dată că nu înghite pasta de dinți cu fluor.

10. O dată pe an, mergi cu copilul la dentist pentru a evalua starea de sănătate orală și a preveni problemele din timp.

11. Profită de vizita anuală la dentist pentru a-i face copilului un periaj profesionist – este o oportunitate bună de a-ți familiariza copilul cu tehnicile corecte de îngrijire a dinților.

12. Periajul profesionist realizat în cabinetul stomatologic îndepărtează petele de pe dinți care rezistă în mod obișnuit, previne cu succes bolile gingivale care pot cauza pierderea dinților la copii și ușurează spălările ulterioare.

13. Pentru menținerea sănătății orale a copilului tău, ai grijă la alimentație. Limitează dulciurile, mâncărurile bogate în carbohidrați, sucurile acidulate, chipsurile și biscuiții, pentru că pot eroda smalțul dinților și pot cauza carii.

14. Dacă copilul tău practică un sport, cumpără-i o gutieră de protecție, pentru a evita spargerea sau pierderea dinților din cauza micilor accidente, de altfel foarte frecvente la copii. Gutiera trebuie schimbată la fiecare 6 luni.

Top sfaturi pentru sănătatea orală a copiilor între 0 și 5 ani:

1. Copiii sub 2 ani trebuie să se spele pe dinți fără pastă, cu o periuță moale și cu apă.

2. Începând cu vârsta de 2 ani, se recomandă folosirea unei paste de dinți cu fluor. Aceasta este singurul tip de pastă care întărește smalțul dinților și înlătură placa dentară în același timp.

3. Pentru copilul între 2 și 6 ani, cantitatea de pastă de dinți cu fluor folosită la periaj nu trebuie să depășească mărimea unui bob de mazăre.

4. Copiii trebuie să folosească periuțe de dinți cu peri moi, special concepute pentru ei, astfel încât mărimea și forma lor să le permită accesul la toți dinții și un periaj corect.

5. Schimbă periuța de dinți a copilului o dată la 3 luni, iar dacă copilul a fost bolnav, imediat după aceea.

Mai multe informații, sfaturi privind sănătatea orală și harta cabinetelor medicilor dentiști disponibile pentru consultații gratuite pot fi accesate pe platforma online www.zambesteromania.ro și pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.