Săptămâna Mondială a Alăptării

2 August 2012

În perioada 1-7 august, marcăm și în România Săptămâna Mondială a Alăptării. Societatea Română de Pediatrie recomandă alimentaţia naturală (alimentaţia cu lapte matern în exclusivitate) în primele şase luni de viaţă ale sugarului.

Astfel, special pentru mămici, Domnul Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie, ne dă câteva sfaturi despre importanța alimentației naturale la cei mici.

Alăptarea este benefică pentru copil, iar principalele avantaje sunt acelea că:

  • asigură raţia alimentară perfect adaptată nevoilor nutritive ale nou-născutului şi sugarului;
  • are valoare biologică ridicată prin conţinutul de enzime, vitamine, săruri minerale, oligoelemente;
  • are rol antiinfecţios şi antialergic prin conţinutul crescut de: anticorpi, lizozim, macrofage, imunoglobuline;
  • consolidează relaţia afectivă şi dezvoltarea psihoemoţională dintre mamă şi copil;
  • factorul economic – este cel mai ieftin lapte pentru familie;
  • limitează riscul producerii malnutriţiei protein-calorice;
  • favorizează dezvoltarea fizică optimă (previne obezitatea) şi contribuie la formarea potenţialului intelectual al copilului;

Alimentaţia naturală la cerere reprezintă alimentaţia ideală a nou-născutului şi a sugarului. Cu cât copilul este mai tânăr, cu atât mai grave sunt consecinţele unei alimentaţii incorecte. Din acest motiv, cunoaşterea şi asigurarea unei alimentaţii echilibrate la vârsta sugarului are o importanţă deosebită.

De o alimentaţie optimă, cantitativ şi calitativ, depinde viteza de creştere – foarte rapidă la făt, nou-născut şi sugar, dar şi dezvoltarea structurală şi funcţională a sistemului nervos central.

În perioada precoce a vieţii, sistemul de alimentaţie are efect asupra evoluţiei mentale, ştiut fiind că multiplicarea şi ajungerea la numărul definitiv al celulelor nervoase se încheie în cursul primului an de viaţă.

Lactaţia depinde de starea psihoemoţională a mamei, de poziţia adecvată a copilului la sân, de frecvenţa momentelor alăptării (cu cât mai des este alăptat, cu atât lactaţia creşte mai mult).

Orice cantitate de lapte matern este benefică pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Consistenţa laptelui matern e perfectă pentru copil, iar componenţa sa se schimbă în funcţie de momentul zilei şi de perioada alăptării.

Laptele matern are o compoziţie unică încă incomplet determinată cu specificitate de specie destinat sugarului, care are dreptul să beneficieze de virtuţiile laptelui de mamă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine menţinerea alimentaţiei naturale până la 6 luni cu ablactare lentă până la vârsta de doi ani.

Dacă ești proaspătă mămică sau viitoare mămică și ai întrebări despre alăptare, te rugăm să ne scrii la adresa intreaba@protejamcopilaria.ro, iar specialiștii Societății Române de Pediatrie îți vor răspunde.