Care sunt simptomele varicelei?

11 September 2012

Primele simptome ale varicelei sunt durerile de cap, febra și câteodată durerile musculare, care pot dura până la 3 zile. După această etapă, timp de 1 – 2 săptămâni, încep să apară pete roșiatice, de diferite mărimi, pe corp și pe față, care la început pot să nu îți indice neapărat boala, fiindcă apar treptat, în valuri. Erupțiile cauzate de varicelă apar pe tot corpul, inclusiv în zone precum tractul respirator, pe ochi, pe membrana conjunctivală și cornee, sau chiar și la nivelul mucoasei bucale.

La cei mai mulți dintre copii, erupțiile sunt însoțite de febră în jur de 39 de grade, care durează în jur de 3-4 zile sau în unele cazuri în toată perioada eruptivă.

Pe parcursul a câteva zile, aceste pete roșiatice se înmulțesc, se umplu cu un lichid incolor și sunt însoțite de o senzație puternică de mâncărime, de la care copiii se pot abține cu greu. Un copil care nu are alte probleme de sănătate care îi pot influența evoluția bolii, poate face până la 500 de astfel de erupții, care după cel puțin 1 săptămână se acoperă cu cruste. Acestea se vindecă complet în aproximativ 10 zile, în funcție de vârsta și organismul copilului tău.

Pe tot parcursul bolii, copilul se poate simți foarte agitat, în special seara, și poate avea insomnii. Dacă micuțul are sub 1 an, va fi neliniștit și poate plânge foarte mult. Totodată, la bebeluși, veziculele pot ajunge să acopere corpul în întregime.