Ajută un copil cu rotavirus, de Crăciun!

11 December 2012

Update:

Moş Crăciun a vizitat copiii din spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti si Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi. Datorită vouă ei au primit peste 500 de ursuleţi!

 

Te-ai gândit vreodată la sutele de copii aflaţi în spitale de Crăciun? La familiile care petrec sărbătorile nu în jurul unui brad, ci într-un salon de spital? Din cauza infecţiei grave cu rotavirus, mulţi copii nu se vor bucura de magia Crăciunului petrecut acasă.

Dar dacă ai putea să fii Moş Crăciun pentru aceşti copii şi să le faci sărbătorile mai frumoase? Copiii petrec o medie de 6 zile în spital din pricina infecţiei, iar faptul că tu dai mai departe acest articol înseamnă un zâmbet adus pe chipul unui micuţ internat în spitalul Grigore Alexandrescu.

Zece share-uri şi un copil va avea o jucărie cu el în pătuțul de spital!

De sărbători, Societatea Română de Pediatrie donează câte un ursuleţ de jucărie copiilor internaţi la spitalul Grigore Alexandrescu pentru fiecare 10 share-uri pe care le primeşte acest articol. Acum poţi şi tu aduce puţină bucurie în salonul de spital. De aceea, vă rugăm să daţi click pe butonul albastru de Facebook şi să daţi astfel mai departe acest articol prietenilor voştri.

Şi apoi ajută-ne să vorbim şi altor părinţi despre suferinţa copiilor aflaţi în spital, internaţi din cauza unor boli care pot fi prevenite.

Îţi mulţumim pentru sprijinul acordat. Mai jos ți-am pregătit cele mai utile informaţii despre infecţia cu rotavirus, o boală prevenibilă prin vaccinare pe cale orală și care este cu atât mai frecventă odată cu începerea sezonului rece.

 

Rotavirusul în sezonul rece.

Iarna vine cu mai multe griji pentru părinţi, decât orice alt sezon al anului. Pe lângă răceli şi viroze, părinţii trebuie să ştie că infecţia cu rotavirus este unul dintre pericolele de care trebuie să-şi ferească copilul, mai ales în această perioadă.

În lunile friguroase, iarna şi primăvara, numărul de îmbolnăviri cu rotavirus creşte simţitor, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a observat această tendinţă în special în ţările cu climă temperată, printre care se numără şi România.

De asemenea, specialiştii pediatri atrag atenţia că în lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori şi în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.

De asemenea, factorii climatici pot favoriza şi transmiterea rotavirusului între oameni. De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută.

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă şi se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. Ca urmare, în unele zone din lume, boala este supranumită şi “diareea de iarnă”.

Cu toate acestea, rotavirusul atacă bebeluşii în special în primele 3 luni de viaţă, indiferent de măsurile de igienă sau de anotimp. Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva acestei boli.

Este important ca toţi părinţii să ştie că rotavirusul este o boală foarte contagioasă şi care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul inchis al unei camere sau comunităţi. Rotavirusul se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe.

Află tot ce trebuie să ştie un părinte responsabil despre infecţia cu rotavirus de pe secţiunea specială pe care o poţi accesa aici. Urmăreşte şi poveştile a 5 mămici care au trecut prin experienţa traumatizantă de a avea un copil spitalizat din cauza rotavirusului aici.

Cum ne putem feri copilul de rotavirus pe timp de iarnă?

  • Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea copilului împotriva rotavirusului; vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni;
  • Recomandăm dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor ;
  • Izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei;
  • Alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii;
  • Pentru copiii de peste 6 luni neimunizaţi, recomandăm menţinerea unei igiene cât mai bune;
  • Recomandăm evitarea locurilor aglomerate;

 

Nu uita că poţi ajuta la trimiterea ursuleţilor de jucărie copiilor şi pe pagina de Facebook Protejăm Copilăria.