Bebeluşul la 5 luni

15 May 2012

Cercetătorii consideră că bebeluşul înţelege toate sunetele de bază ale limbii sale materne.

În luna a cincea, bebeluşul tău va dezvolta abilitatea de a scoate aceste sunete, ceea ce înseamnă că veţi putea auzi cuvintele la care aţi visat, adică „mama” şi „tata”. Cu toate acestea, bebeluşul este prea mic pentru a asocia acestor cuvinte sensul potrivit.

Deja din luna 5, bebeluşul se poate juca cu mânuţele şi picioruşele şi îi va plăcea să facă ceva de mai multe ori, până când este sigur de rezultat. Apoi va schimba un pic lucrurile, pentru a vedea dacă rezultatul este diferit. Vei sesiza că este neobişnuit de linişte în dormitor şi vei descoperi că bebeluşul tău, care până acum avea nevoie de atenţie non-stop, se distrează singur în pătuţ.

Deşi plânsul rămâne cea mai puternică formă de comunicare a bebeluşului tău, din luna a 5-a acesta începe să îşi dezvolte şi „simţul umorului”. El începe să râdă la surprize plăcute, cum ar fi chipul tău care apare de sub o pătură sau o jucărie care iese dintr-o cutie, doar să nu fie prea zgomotos sau înfricoşător.

Încurajează-ţi copilul să râdă, să chicotească şi să zâmbească

Bebeluşilor le place să audă o varietate de sunete, şi nu ai nevoie de jucării speciale sau instrumente pentru a le crea. Pur şi simplu fluieră sau imită diverse animale — bebeluşul se va distra de minune!

Pentru că din luna a 5-a bebeluşul este mai activ, va avea nevoie de mai multă odihnă, aşa că vei observa schimbări şi atunci când vine vorba de somn. Pe parcursul a 24 ore bebeluşii la 5 luni vor avea 18-20 cicluri de somn, fără a face diferenţa între noapte şi zi.

Dacă 3 sau 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii dorm 3-4 ore legate.

Pentru bebelusii de 6 luni , aceste cicluri de somn vor fi de aproximativ 70 minute şi se vor concentra în principal pe parcursul nopţii.

Treptat, ciclurile de somn vor fi mai lungi până vor ajunge la 90-120 minute şi se vor repeta de 4-5 ori pe noapte, la fel ca în somnul unui adult sănătos.

Siguranta bebelusului la 5 luni Siguranţa la bebeluşii de 5 luni

În sezonul cald, evită expunerea prelungită la soare, îmbracă copilul cu hăinuţe subţiri care îi acoperă mâinile, picioarele şi obligatoriu o pălăriuţă pe cap. Foloseşte un scaun special de maşină atunci când călătoreşti cu bebeluşul tău.

Întrucât foarte probabil că a început deja să se întoarcă de pe o parte pe alta, întotdeauna ţine o mână pe copil atunci când se află pe masa de înfăşat sau pe canapea, astfel încât să nu cadă.

Imunizarea bebelusului in luna 5Imunizarea bebeluşilor de 5 luni

Vaccinul împotriva rotavirusului poate fi administrat bebeluşilor la vârsta de cinci luni. Acesta protejează împotriva infecţiei cu rotavirus, care se manifestă prin diaree severă, vărsături, febră şi deshidratare. Spre deosebire de celelalte vaccinuri, acesta este un lichid administrat pe cale orală în două doze până la vârsta de 6 luni.

Articol relizat cu sprijinul Dr. OROS Mihaela, medic primar pediatru

Descoperă ce se întamplă cu bebeluşul tău în următoarele 3 luni: