Care sunt efectele bolii asupra copilului meu?

14 November 2012

Bolile pneumococice se numără printre afecţiunile grave pe care copiii noştri le pot contacta în primii ani din viaţă. În cazul acestor boli, infecţia bacteriană este cauzată de Streptococcus pneumoniae, iar transmiterea are loc direct, de la o persoană la alta prin intermediului aerului. O împărţire a bolilor pneumococice, după gravitate şi frecvenţă, poate fi:

  • Boli grave (letale), dar rare (meningita, bacteriemia, septicemia, pneumonia)
  • Boli mai puţin grave, dar mult mai des întâlnite (otita medie, sinuzita)

Otita medie (infecţie a urechii medii) este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale urechii medii la copii. 3 din 4 copii suferă de cel puţin un episod de otită medie până la vârsta de 3 ani. Simptome: durere (uneori severă), febră, tulburări ale somnului. Episoadele repetate care conduc la acumularea de lichid în ureche pot duce la pierderea auzului la 60% dintre copiii afectaţi. Complicaţiile otitei medii sunt rare, dar grave: mastoidită, paralizie facială, meningită.

Meningita pneumocoică este o inflamaţie a membranei cauzată de Streptococcus pneumoniae. Acestă inflamaţie înveleşte creierul şi măduva spinării şi se întâlneşte cel mai des la copii cu vârsta sub 2 ani, dar şi la bătrâni. Este o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central, iar consecinţele pot fi fatale.

Pneumonia pneumococică este o boală inflamatorie a plămânilor. Este o boală gravă, uneori fatală, care apare în principal în copilărie sau la bătrâneţe. Simptome: tuse cu expectoraţie, febră ridicată, frisoare, dureri în piept.

Anual, în România se raportează 5480 de cazuri de spitalizare cu otită medie acută(1) şi 895 de decese în rândul copiilor, din cauza pneumoniei.(2)

 

(1) Ministerul Sănătăţii, C.N.O.A.S.I.I.D.S, 2008

(2) Robert E Black et al, Global, regional and national causes of child mortality in 2008: a systematic analysis www.thelancet.com; vol 375, June