Tuberculoza

22 February 2013

Tuberculoza este o boală cauzată de bacilul tuberculozei și care este încă extrem de răspândită la noi în țară. Cea mai cunoscută manifestare este tuberculoza pulmonară, dar boala poate afecta și alte organe precum sistemul nervos, ganglionii limfatici, rinichii, oasele.

În primele 2 – 7 zile de la naștere, bebelușul trebuie imunizat împotriva unei boli neiertătoare: tuberculoza. Vaccinul se face în maternitate, fiind oferit gratuit prin Programul Național de Imunizare.

Boala se transmite pe cale respiratorie în momentul în care o persoană infectată tușește sau strănută. Tuberculoza se manifestă prin oboseală accentuată, scădere în greutate, subfebrilitate și transpirații nocturne, iar în stadii mai avansate de boală, apare tusea care poate fi însoțită de eliminarea unor secreții cu sânge și dureri în piept. Copiii care contractează infecția sub vârsta de 4 ani se supun unui risc mare de a dezvolta boala.

Vaccinarea reprezintă în momentul de față cea mai bună protecție împotriva tuberculozei la copii.

Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea copilului, te invităm să accesezi secțiunea Întreabă medicul, unde vei primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

Nu uita că un părinte informat este un părinte responsabil!