Rujeola (pojarul)

22 February 2013

Considerată o boală ușoară, rujeola este cauzată de virusul cu același nume și încă provoacă decese la nivel mondial. La început, boala se manifestă nespecific, copilul pare “răcit”, cu febră, tuse, strănut și ochi roșii. Un semn caracteristic al bolii este apariţia unor mici puncte albe în interiorul gurii, pe mucoasa obrajilor în dreptul măselelor. După câteva zile, apare erupția cutanată specifică (pete roșii), întâi la nivelul feței, apoi pe corp și durează 7-10 zile.

La vârsta de 12 luni, bebelușul tău trebuie să primească gratuit prima doză de ROR (vaccin care protejează împotriva a 3 boli: rujeolă, oreion, rubeolă), urmată de o doză de rapel la 7 ani.

Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea copilului, te invităm să accesezi secțiunea Întreabă medicul, unde vei primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

Nu uita că un părinte informat este un părinte responsabil!