Rubeola

22 February 2013

Rubeola este o boală contagioasă, care se poate răspândi ușor pe cale respiratorie (strănut, tuse) dar și transplacentar. Este o boală specific umană, produsă de virusul rubeolic, care cauzează febră moderată, mărirea ganglionilor, erupție cutanată ca mici pete roșii ce se accentuează după baie.

Cele mai mari riscuri sunt prezente la fătul intrauterin. Dacă o mamă se infectează cu virusul rubeolic în timpul sarcinii, există riscul ca 80% din copii să se nască cu afecțiuni serioase ale mai multor organe, precum surditate, afectarea vederii, defecte cardiace, retard  mental, deoarece virusul împiedică dezvoltarea normală a organelor. Din păcate, multe cazuri în care viitoarele mame sunt infectate se sfârșesc cu pierderea sarcinii.

La vârsta de 12 luni, bebelușul tău trebuie să primească gratuit prima doză de ROR (vaccin care protejează împotriva a 3 boli: rujeolă, oreion, rubeolă), urmată de o doză de rapel la 7 ani.

Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea copilului, te invităm să accesezi secțiunea Întreabă medicul, unde vei primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

Nu uita că un părinte informat este un părinte responsabil!