Oreionul

22 February 2013

Oreionul este provocat de virusul urlian, ce se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană; se manifestă prin afectarea glandelor salivare parotidiene (submandibulare), uneori a pancreasului, testiculelor și ovarelor. Simptomele sunt febra, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare și de cap, umflarea glandelor salivare și stare generală proastă. Cele mai frecvente complicații ale oreionului la copil pot fi meningita aseptică şi surditatea (un caz din 20.000). Decesul survine la un caz din 10.000.

La vârsta de 12 luni, bebelușul tău trebuie să primească gratuit prima doză de ROR (vaccin care protejează împotriva a 3 boli: rujeolă, oreion, rubeolă), urmată de o doză de rapel la 7 ani.

Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea copilului, te invităm să accesezi secțiunea Întreabă medicul, unde vei primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

Nu uita că un părinte informat este un părinte responsabil!