Hepatita B (Hep B)

22 February 2013

Hepatita B este o boală infecțioasă cauzată de virusul cu același nume, care poate duce la probleme serioase de sănătate. Boala este cunoscută încă din antichitate și încă afectează un procent semnificativ din populația lumii. Se transmite prin contactul cu sângele infectat, produse din sânge și alte secreții ale corpului uman. Hepatita B este o boală gravă care afectează ficatul. Are mai multe forme de manifestare, de la formele acute, tranzitorii (oboseală, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, icter-colorație galbenă a pielii și ochilor, vărsături, dureri abdominale), până la forme cronice sau forme cu evoluție extrem de rapidă, care pot duce la deces.

La copiii mici, formele de boală sunt frecvent asimptomatice. Purtătorii cronici pot transmite virusul persoanelor apropiate, dacă folosesc în comun obiecte precum periuța de dinți, acele. În timp, hepatita cronică poate evolua către ciroză sau cancer hepatic.

În prezent, hepatita acută tip B beneficiază doar de tratament de susținere, pentru că nu există o terapie specifică. Probabilitatea ca o mamă infectată cronic cu virusul hepatitei B să transmită mai departe copilului această maladie este foarte mare.

Peste 95% din sugari și adolescenți răspund corespunzător la administrarea unei scheme complete de vaccinare împotriva Hep B și sunt protejați pe termen lung. Vaccinarea împotriva hepatitei B ferește copilul de această boală și trebuie făcută din primele zile de viață.

Vaccinul împotriva hepatitei B este oferit de stat gratuit, prin Programul Național de Imunizare și constă în 3 doze administrate injectabil intramuscular, astfel: prima doză în primele zile de viață, în maternitate, urmată de alte 2 doze la vârsta de 2 și 6 luni.

Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea copilului, te invităm să accesezi secțiunea “Întreabă medicul”, unde vei primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

Nu uita că un părinte informat este un părinte responsabil!